Wat is eigenlijk een groene smoothie?

Als we aan Smoothies denken schiet bij de meeste mensen wel één of andere fruit-smoothie te binnen, verkrijgbaar in vele supermarkten. Maar wat is eigenlijk een groene smoothie?
Een groene smoothie worden in een blender gemixt en is gemaakt van groene bladgroenten, fruit en water. En dat kan in allerlei lekkere combinaties. Het is een handige, snelle, gemakkelijke en lekkere manier om een grote portie extra van heel veel gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Victoria Boutenko is de grondlegger achter de groene smoothie. Met haar boek “Green For Life” heeft ze miljoenen mensen kunnen overtuigen om groene smoothies op te nemen in het dagelijkse leefpatroon. Waarom groene smoothies zo’n enorme positieve impact op de gezondheid kunnen hebben wordt in haar boek niet alleen beschreven, maar ook nog eens wetenschappelijk ondersteund.

Zijn groene smoothies lekker?

Groene smoothies zijn in de meeste samenstellingen erg lekker. In het begin is het wel wat wennen aan de smaak en textuur ervan, maar de ervaring leert dat ze na enkele weken als heel lekker worden ervaren! Door het toevoegen van fruit, smaken groene smoothies meestal redelijk zoet en fruitig. Om er gewend aan te raken is het verstandig om te beginnen met wat meer fruit (1/3 bladgroenten – 2/3 fruit – water) om dan geleidelijk naar meer bladgroenten toe te werken voor het beste resultaat (2/3 bladgroenten – 1/3 fruit – water). Als je pas gaat beginnen met groene smoothies te maken en te drinken, kan je best kiezen voor spinazie als bladgroente, deze wordt door de meeste beginnelingen als mild en lekker gevonden.

Groene smoothies en jouw gezondheid

Groene bladgroenten zijn een belangrijke bron van eiwit, vitaminen, vezels, anti-oxidanten en mineralen. Ze bevatten stoffen die in geen enkele andere groentesoort te vinden zijn. Groene bladgroenten helpen bovendien ‘verzuring’ van het lichaam tegen te gaan. Dat betekent dat ze stoffen bevatten die je lichaam zuiveren van gifstoffen die kunnen ophopen door luchtvervuiling, bewerkt voedsel en het afsterven van je eigen lichaamscellen.
Ook is het erg goed voor je lichaam dat je al dit gezonds vloeibaar inneemt. In je spijsvertering wordt namelijk alles wat je inneemt eerst vloeibaar gemaakt voor het verteert kan worden. Door iets vloeibaar in te nemen, help jij jouw lichaam dus een extra handje en ben je minder energie kwijt aan de vertering ervan.
Door groene smoothies toe te voegen aan je levenspatroon merk je binnen twee weken verschil in je lichaam. Je ondergaat als het ware een detox-kuur, en gaat je snel fitter en gezonder voelen.

Smoothie met rucola, mango en banaansmoothie met sla, appel en banaanSmoothie met spinazie en banaan

Hoe maak je groene smoothies?

Wat heb je nodig om groene smoothies te maken?

 • een blender (mag best een grote zijn hoor!)
 • bladgroenten (bijvoorbeeld 200 gram)
 • 1 of 2 porties fruit (of (blokjes) fruit uit de diepvries)
 • Water en eventueel ijsblokjes

Spoel je bladgroenten goed schoon – doe ze in de blender – voeg daarna het fruit toe en twee glazen water – blender aan zetten en even goed laten mixen – voeg eventueel extra water of fruit toe om het zonodig zoeter of “drinkbaarder” te maken- uitschenken in een groot glas – (eventueel wat ijsblokjes erin doen – hoeft niet als je al bevroren fruit gebruikt hebt) – klaar!

Tips voor groene smoothies

 • Door (ook) een banaan of mango te kiezen als fruit, wordt alles beter gemengd en gebonden en krijg je een lekker romige smoothie. Om te beginnen kies je best voor een zacht smakende bladgroente als spinazie. Begin met wat minder bladgroenten en voer de verhouding pas op als je al wat aan de smaak van groene smoothies gewend bent geraakt.
  Drink er in het begin niet teveel van, want als je lichaam niet gewend is aan zoveel groenten, zou je er bij de start wat buikkrampen, dunne stoelgang, misselijkheid of hoofdpijn van kunnen krijgen. Langzaam starten dus met één glas per dag!
 • Drink je smoothie langzaam op, slokje per slokje, zodat je speeksel de tijd heeft om de gezonde ingrediënten al wat voor te verteren.
 • Probeer zoveel mogelijk voor verse groenten en fruit te kiezen, zodat je niet ook een extra portie pesticiden en andere ongezonde dingen binnenkrijgt.
 • Meng niet teveel ingrediënten door elkaar, beperk je tot 1 of 2 soorten bladgroenten en 1 of 2 soorten fruit.
 • Experimenteer met verschillende soorten bladgroenten en fruit, tot je genoeg combinaties vindt die jij lekker vindt.
 • Door te variëren krijg je ook meer allerlei verschillende soorten vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen binnen.
 • Neem wel altijd groente en fruit van het seizoen, dit is beter voor je portemonnee en ook voor het milieu, en de groenten en fruit bevatten dan ook altijd de meeste voedingsstoffen. En het liefst natuurlijk biologisch!

3 Recepten voor groene smoothies

Groene smoothie andijvie, banaan

Ingrediënten:
250 gram andijvie
water
1 banaan
1 appel
1 kiwi

Bereiding:
Doe de andijvie in een blender. Voor deze smoothie heb je een grote blender nodig, van minimaal 1,5 liter inhoud. Vul de blender met water totdat de waterlijn ter hoogte van de andijvie is. Zet de blender 30 seconden aan. Voeg de banaan toe. Was de appel, snijd het klokhuis eruit en doe de appel met schil in de blender. Zet de blender 30 – 60 seconden aan. Voeg de kiwi toe en zet de blender aan en geniet van een heerlijke, zoete groene smoothie!

Groene smoothie spinazie, ananas

Ingrediënten:
200 gram spinazie
water
1 banaan
stukjes verse ananas

Bereiding:
Doe de spinazie in de blender. Afhankelijk van hoe groot je blender is kan je 100 – 200 gram spinazie gebruiken. Voeg water toe totdat de waterlijn gelijk is aan tot hoeveel spinazie er in zit, voeg de banaan toe en zet de blender 30 – 60 seconden aan. Voeg naar smaak stukjes ananas toe.

Groene smoothie andijvie sinaasappel

Ingrediënten:
200 gram andijvie
water
1 sinaasappel
1 peer
1 appel

Bereiding:
Doe de gewassen andijvie in de blender en vul de blender met water, totdat de waterlijn net zo hoog is als de andijvie. Zet de blender aan. Voeg de sinaasappel, appel en peer toe en laat de blender ongeveer een minuut aan staan, zodat je een egale smoothie krijgt.

50 recepten voor overheerlijke groene smoothies!

Hoe meer groene smoothies je drinkt, des de meer je lichaam ook de behoefte krijgt aan groente. En om jou van dienst te zijn in het variëren met groene smoothies heb ik het e-boek gevonden van Marjolijn Verkaik. Hierin vind je 50 groene smoothies op verschillende niveau’s (van beginner tot gevorderd), en talloze tips en trucs om de meest gezonde en lekkere smoothies te maken!

Drink smakelijk!

50 groene smoothies